Sekcja: Start arrow Jedzenie i picie arrow Kuchnia Duńska
Kuchnia Duńska
Redaktor: WE   
Duńska kuchnia bazuje na wszelkiego rodzaju mięsach (wołowinie, wieprzowinie, kurczakach, kaczce) warzywach gotowanych i konserwowanych w zalewie octowej, rybach, ziemniakach, sosach,.
Duńczycy jedzą podobnie do Polaków. Ich obiad składa się najczęściej z mięsa, ziemniaków i warzyw

Duńczycy jedzą sporo ryb, najczęściej pieczonych lub w zalewie octowej (śledzie, flądry, dorsze itp.) Gama ryb mogłaby zachwycić każdego smakosza - dostępne są chyba wszelkie kombinacje ryb w warzywach, przeróżnych sosach, gotowanych, pieczonych i marynowanych. Podobnie podawane są warzywa (biała kapusta, marchew, pory, zielony groch, kalafiory i jarmuż) - gotowane lub w zalewie octowej. Co ciekawe Duńczycy, którzy bardzo chętnie jedzą wszelkie marynaty w ogóle nie stosują kwaszenia. Kiszona kapusta czy ogórki są dla nich po prostu zepsute.

Źródło: Odyssei
 
Advertisement